21. 5. 2024   |   svátek má Monika
 

Gulášová polévka s bílými fazolemi

Název Množství a jednotka
vepřová plec 250 g
bílé fazole 250 g
cibule 1 ks
česnek 4 stroužky
mletá sladká paprika 3 lžičky
Zobrazit všechny ingredience

polévky
Porce: 4
Kuchyně: staročeská
Příprava: 12 h.
Vaření: 02 h.
Mamut :-)



Postup
Fazole den předem namočíme. Druhý den nakrájíme maso, orestujeme jej na cibuli, zaprášíme paprikou a moukou, zalijeme vodou a přidáme namočené fazole i s vodou, vodu dolijeme tak, aby jí byl dostatek - celkem asi 1,5 - 2l. Společně vaříme, až je maso i fazole měkké. Osolíme, přidáme česnek a rajčatový protlak nebo trošku kečupu a povaříme. Dochutíme solí, pepřem, případně bujónem nebo polévkovým kořením.

Tip:
Ke sladké paprice přidáme 1/2 lžičky pálivé papriky.


 


RECEPTY

Vepřová kýta po provensálsku

Postup: Vepřovou kýtu vcelku omyjeme a hodně potřeme česnekem utřeným se solí.... zobrazit recept

RECEPTY

Vanilkové rohlíčky

Postup: Na vál nasypeme mouku s cukrem, mleté ořechy, vanilkový cukr a citronovou kůru... zobrazit recept

RECEPTY

Ořechové mušle

Postup: Máslo vyšleháme a pomalu po lžících přidáváme cukr. Ušleháme do pěny. Přidáme... zobrazit recept

RECEPTY

Kapří hranolky

Postup: Kapra omyjeme, osušíme, nasolíme, potřeme rozetřeným česnekem, pokapeme... zobrazit recept

RECEPTY

Mramorová bábovka

Postup: Změklé máslo utřeme se žloutky a cukrem a dvěma lžičkami vroucí vody. Postupně... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Křen

Křen selský (Armoracia rusticana nebo dříve Cochlearia armoracia) je domácí prostředek se zázračnými účinky na lidskou imunitu s širokou paletou příznivých účinků na lidský organismus. Je to vytrvalá rostlina pěstovaná pro svůj... zobrazit článek

RESTAURACE

Lašská jizba

Vesnice Sedliště na Frýdecko-místecku zve k návštěvě stylové restaurace Lašská...